четвъртък, 11 юли 2013 г.

RE: Ненаучените уроци на Кейнс. Може ли да се води традиционна кейнсианска политика в България?

Блогпостът "Ненаучените уроци на Кейнс" на Димитър Събев много ми харесва - наистина е много оригинален; само по-себе си човек в България да хвали без лицемерно пренебрежение Кейнс е рядкост. Може да създавам блог за Кейнсианска икономика (втори, по-смел опит), но харесвам добрата критика на теорията. Много ми харесва бързото резюмиране на труда на Кейнс:
Пътят извън икономическата депресия според Кейнс са инвестициите в капиталово оборудване. Заетостта всъщност е следствие от динамиката в обема на инвестициите (инвестициите са най-летливият икономически „елемент”, както се изразява последователят на Кейнс, Джон Кенет Галбрайт. Те първи се изпаряват, когато нещата в икономиката тръгнат на зле). Излишъкът в спестяванията „може и трябва да се използва за увеличаване на капиталовото оборудване”. Но Британия използва спестяванията си да плаща издръжката на милиони безработни, вместо да „оборудва страната” – възмущава се Кейнс.
Чудесен е и обзорът за политиката в България:
... тъй като в България има масово неразбиране на идеите на Кейнс. Нашите икономически коментатори изопачават тази икономическа школа, като я представят като някаква екзотична форма на комунизма – докато кейнсианството вече над половин век се прилага на практика от всички правителства, които са загрижени за националното благоденствие
Харесва ми интерпретацията за формирането на очакванията на бизнеса от политиките от последните години.

Но все пак авторът има предложения, на които бих искал да обърна внимание, но и да подложа на лека критика:
Първо, да осигури кредит за стартиране на нов бизнес при приемливи условия – тоест при лихва, не по-висока от 5 процента.
Българските банки могат имат огромни резерви и лихвите на много продукти са ниски, а предприемачите нямат в тази криза няма движещият дух (моят прочит на Animal Spirits) да инвестират. Можеш да доведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие, казва английската поговорка. От друга страна добрата фискална политика впряга ново търсене прегазвайки страховете и очакванията на хората.
Второ, да ограничи чуждестранното кредитиране на българския внос.
За българският внос и обем чуждестранни инвестиции, мисля че решението мисля че е да се остави нашата валута да плава, което ще доведе до поевтиняване на поскъпване на долара и еврото при нас. Ако централната банка мигрира към режим на целене в 4% инфлация може да се избегне и преждевременно поскъпване на лева или прекалената девалвация. В най-добрия случай ще се избяга и от ликвидният капан. Свръх-инвестициите в съсипващ природата бизнес (основно туризъм, но и не само) щяха да бъдат ограничени по време на бума по-лесно от повдигане на лихвеният процент от колкото каквато и да е регулация, а по-ниските лихви биха направили натиска върху администрацията и правораздаването по-лек едновременно от гледна точка на натоварването на служителя с брой случаи и наличните пари и интереси за корупция. 

Трето, голямата част от държавните мерки и одобрените по наше предложение европейски проекти ... представляват глупаво пилеене на пари.
Това е така. Но в момента предпочитам глупавото пилеене на пари пред глупавото пестене на пари. Обаче от ЕС ни взимат едни пари и след това трябва да кандидатстваме за същите пари и да ги харчим по тяхна преценка? 
Кейнсианството в криворазбраната му форма е да се осигурява работа на населението, като се строят пътища, язовири и жп линии.
От една страна предлагаш да държавата да инвестира в инфраструктура, а от друга страна признаваш че е лоша. Противоречието настрана, Кейнс подчертава, че разчитайки на голям мултипликатор копаенето на дупки и тяхното запълване ще извади икономиката от депресия. И все пак "инфраструктура" може да значи две неща - обществени блага и транспортна инфраструктура. Достатъчно е важно за мен просто да се увеличи търсенето и не мисля че отношението цена/полза на благата е важно по време на депресия. За второто - една модерна жп линия захранена със зелена енергия отделя по-малко негативни екстерналии и еколочна вреда от една магистрала. 

Но все пак прочетете целият му блог, заслужава си. Той е от добрите блогъри, които пишат неща, които няма да прочетете почти никъде другаде, дори и да не сте съгласни с тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар