събота, 13 юли 2013 г.

Данъци и харчене на държавата (2008-2012) - факти с коментар.

История с картинки – какво можем да си помислим гледайки данните за България през последните години?

За начало доста искрен и успешен опит за балансиране на бюджета:Идва кризата в първото тримесечие на 2009та и тя създава допълнително харчене – около три милиарда лева. Следващият интересен момент е във второто тримесечие, точно преди летните избори за парламент държавата почти реверсира това харчене, а след това харченето е стабилизирано. От временният ръст от харчене половината са социални помощи, а другата половина други текущи трансфери.

Голяма е разликата в приходите от данъци – отиват си изведнъж един милиард лева. Няма голяма промяна в данъците, но все пак се учеличават ненужно някои осигуровки и акцизи. Мисля че е основната причина да падат приходите, не е свързана с данъчната система: имайки предвид намалелите инвестиции, потребление и нарастващата несигурност в бъдещето – държавата не връща ДДС,не си изплаща поръчките, а и много хора остават без работа.

Много хора си губят работното място:
Cлагам и безработицата в ЕС за да подчертая че кризата се изнася от там, външното търсене, а паниката от кризата е заразна. От там идват и инвестициите:

Ако сте убедени че безработицата има нещо свързано със стимулите за работата, данъците или нещо друго от страната на предлагането, най-вероятно бихте очаквали и ускорение на инфлацията. Нищо подобно - инфлацията намаля значително темпа си: От едната крайност - прегряваща от инвестиции и потребителско потребление икономика, отиваме в друга - в икономика с проблемите на депресията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар